11/12-03-2024 «Εκπαιδευτικές Ημερίδες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ και τη UNICEF, πραγματοποίησαν ημερίδες στην Πρέβεζα και στα Ιωάννινα, στις 11 Μαρτίου και 12 Μαρτίου 2024 αντίστοιχα, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.ΥΕ.Π.).

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

ΗΜΕΡΙΔΑ 11-3-2024, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή βρήκε φωτεινό προσανατολισμό με τη διοργάνωση της ημερίδας με τίτλο "Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων. Από την ένταξη στη συμπερίληψη", που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, στις 11 Μαρτίου 2024 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, τη ΔΙΠΕ Πρέβεζας, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘΑ, και τη UNICEF,  με στόχο τη βοήθεια των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της ποικιλομορφίας και των προβλημάτων των παιδιών προσφύγων κατά την έλευσή τους στις εκπαιδευτικές δομές, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός χαρούμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης για αυτά.

Οι προσκεκλημένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ60 και ΠΕ70 των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙ.ΠΕ.) Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα, συμμετέχοντας ενεργά σε μια πολύπλευρη συζήτηση και επιμόρφωση πάνω στο θέμα.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, κ. Ιωάννης Κατσαρός, η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, κ. Μαρίνα Μπέση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Αργυρός, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γεώργιος Ζυγούρης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, ο Υποδιοικητής της Δομής Προσφύγων Φιλιππιάδας, Θεόδωρος Βουλιστιώτης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ηλίας Μιχάλης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια, με στόχο την ενσυναίσθηση και την αποτελεσματική συμπερίληψη στο ελληνικό σχολείο των προσφύγων και μεταναστών. Η επιμορφωτική ημερίδα συντονίστηκε από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρέβεζας Αικατερίνη Νταμάνη (ΠΕ60), Σοφία Πασσά (ΠΕ70) και Χαράλαμπο Νταλάκα (ΠΕ70), ενώ παρευρέθηκαν και σημαντικοί ομιλητές όπως η κα. Αλτουχόβα Γκαλίνα από το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, και ο κ. Σιμόπουλος Γεώργιος από την UNICEF και η κ. Σοφία Βλάχου ΣΕΠ Φιλιππιάδας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο υποστήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της κατανόησης της ποικιλομορφίας και των προβλημάτων των παιδιών προσφύγων και την ανάδειξη της ανάγκης για δημιουργία ενός χαρούμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης γι' αυτά. Επίσης είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων μέσω ποικίλων διδακτικών προσεγγίσεων.

Προσφυγικό - Ημερίδα Πρέβεζα

« »

ΗΜΕΡΙΔΑ 12-3-2024, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ και τη UNICEF, πραγματοποίησε ημερίδα που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στο 9ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Συμπερίληψη Μαθητών/τριών με Προσφυγικό Υπόβαθρο».

Σε αυτήν συμμετείχαν: η κ. Μαρίνα Μπέση, Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, η κα. Αλτουχόβα Γκαλίνα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, ο Διευθυντής του στο 9ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Αθανασάκης Νικόλαος, η κα. Σακελλαροπούλου Ευδοξία Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70, η κα. Ντόκα Αγλαϊα Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70, οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ): κ.κ. Μαρινίδου Μαρία, Μακρή Δήμητρα, Ζήνδρου Χρυσάνθη, Κάτσενου Λευκοθέα, Μάντζιου Όλγα, Κατσούλη Λαμπρινή, και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.ΥΕ.Π.).

Την εισήγηση και το βιωματικό εργαστήριο παρουσίασε η κα. Αλτουχόβα Γκαλίνα Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ.

Οι δύο ημερίδες αποδείχθηκαν επιτυχημένες, παρέχοντας στους συμμετέχοντες ένα πλούσιο περιεχόμενο γνώσεων και εμπειριών, μεθοδολογία και τρόπους διδασκαλίας για τη συμπερίληψη παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο στην εκπαίδευση.

Προσφυγικό - Ημερίδα Ιωάννινα

« »