Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
Παναθηναϊκό στάδιο
Αρχαία Ολυμπία
Αφή Ολυμπιακής Φλόγας

Η Μαθητιάδα σχεδιάζεται και υλοποιείται αποκλειστικά από εθελοντές. Όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, από τον Πρόεδρο έως και τα απλά μέλη του, οι κριτές των αθλημάτων, οι υπεύθυνοι του πολιτισμού και γενικά όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση είναι εθελοντές και προσφέρουν, ο καθένας ανάλογα με το χρόνο του και τις δυνατότητές του, αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Η εμπειρία της συμμετοχής ενός εθελοντή σε μια διοργάνωση όπως η Μαθητιάδα είναι ανεπανάληπτη, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει σε ένα μεγάλο γεγονός και να γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας που πραγματοποιείται σε όλες τις δράσεις της Μαθητιάδας. Ο εθελοντής βιώνει την έννοια της προσφοράς άμεσα μέσα από τα μάτια και τα χαμόγελα των χιλιάδων παιδιών που συμμετέχουν αλλά και που επισκέπτονται τη Μαθητιάδα.

Τα άτομα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μαθητιάδα είναι όχι μόνο εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, όπως ίσως θα περίμενε κάποιος, αλλά άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλα τα επαγγέλματα.