Η  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, βάση του νόμου 3794/2009, άρθρου 30, και της με αριθμ. πρωτ.48012/Δ5/21-03-2017 απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑΣ, διοργανώνει την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Ηπείρου 2017 υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την έλευση της φλόγας την Κυριακή 14 Μαΐου και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων την Δευτέρα 15 Μαΐου και την Τρίτη 16 Μαΐου στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων και την Τετάρτη 17 Μαΐου στις αθλητικές εγκαταστάσεις Λιμνοπούλας Ιωαννίνων και στο στάδιο "Ζωσιμάδες" Ιωαννίνων.

    Η διοργάνωση σκοπό έχει να διαχυθεί το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετάσχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή Ολυμπιακών (με αγωνιστική μορφή) και Παραολυμπιακών αθλημάτων ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

    Τα σχολεία της περιφέρειας Ηπείρου μπορούν να συμμετέχουν στο αγωνιστικό μέρος των αθλημάτων (Γυμνάσια), στο πολιτιστικό πρόγραμμα (όλα τα σχολεία) ή να επισκεφθούν την εκδήλωση (όλα τα σχολεία) μία ή περισσότερες ημέρες.

Συμμετοχή στα Αθλήματα (Γυμνάσια)

 

 1. Στα ολυμπιακά αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια της Περιφέρειας Ηπείρου, εφόσον το σχολείο τους δηλώσει συμμετοχή στα αθλήματα και ορίσει υπεύθυνους συνοδούς.
 2. Για να συμμετέχει ένας μαθητής στα Ολυμπιακά αγωνίσματα θα πρέπει να διαθέτει έγκυρο ΑΔΥΜ. Για τη συμμετοχή στα αθλήματα ισχύει ότι στην 190677/Δ5/10-11-2016 υπουργική απόφαση ΥΠΕΠΘ περί αγώνων αθλοπαιδείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμμετοχή στα αγωνίσματα νερού, ο κηδεμόνας βεβαιώνει την καλή γνώση κολύμβησης και την άδειά του για συμμετοχή σε αθλήματα νερού.
 3. Για τη συμμετοχή των μαθητών-τριών στα αγωνίσματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας την ευθύνη έχουν εξ ολοκλήρου οι ορισμένοι από το σχολείο υπεύθυνοι συνοδοί.
 4.  Οι μαθητές/τριες – αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου (με συμμετοχή σε τελική φάση Πανελλήνιου Πρωταθλήματος) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να συμμετάσχουν στο αγώνισμα διάκρισής τους, μπορούν όμως να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα.
 5. Από κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετέχει στα αθλήματα συνολικά το 30% των μαθητών του.
 6. Από κάθε Γυμνάσιο μπορούν να συμμετέχει ένας μαθητής/τρια σε κάθε ατομικό αγώνισμα και ο μέγιστος αριθμός των αγωνισμάτων που μπορεί να συμμετάσχει ένας μαθητής/τρια Γυμνασίου είναι ένα (εξαίρεση αποτελούν οι σκυταλοδρομίες στίβου και κολύμβησης).
 7. Κάθε Γυμνάσιο μπορεί να συμμετάσχει το πολύ σε δύο ομαδικά αθλήματα (μέχρι ένα ομαδικό άθλημα ανά φύλο). 
 8. Τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν θα πρέπει να  δηλώσουν τις συμμετοχές των μαθητών και μαθητριών στα αθλήματα στην ιστοσελίδα της Περ. Δ/νσης Εκπ/σης srv1-ipeir.pde.sch.gr/mathitiada, αφού γίνει πρώτα εγγραφή χρησιμοποιώντας το e-mail της Σχολικής Μονάδας, μέχρι και την Παρασκευή 07 Απριλίου 2017.
 9. Σε κάθε αγώνισμα υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετοχών, ο οποίος αναφέρεται στις ειδικές προκηρύξεις των αθλημάτων. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών το σύστημα κλειδώνει και δεν δέχεται άλλες δηλώσεις.
 10. Η κλήρωση των αθλημάτων, διενεργείται την ημέρα του αγώνα, ακριβώς πριν την έναρξη του συγκεκριμένου αθλήματος.
 11. Οι κανονισμοί κάποιων αθλημάτων είναι ελαφρώς τροποποιημένοι και προσαρμοσμένοι στην ηλικία των μαθητών-τριών, στον  βαθμό εμπειρίας τους και στα θέματα ασφάλειας. Στη ιστοσελίδα της Περ. Δ/νσης Εκπ/σης υπάρχουν αναλυτικές προκηρύξεις των αθλημάτων.
 12. Στα αθλήματα της Περιφερειακής Μαθητιάδας απαγορεύονται οι ενστάσεις, γιατί η έννοιά τους δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και το σκοπό της εκδήλωσης.
 13. Κάθε σχολείο θα φροντίσει για την άψογη παρουσία των μαθητών-τριών του στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς και για τη διατήρηση της ευπρέπειας και της κόσμιας συμπεριφοράς των μαθητών-τριών του.
 14. Μέρος των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Μαθητιάδας αποτελούν και οι Παραολυμπιακές Δράσεις Αθλημάτων στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν βιωματικά όλοι οι μαθητές-τριες όλων των σχολείων (γενικών, ειδικών, επαγγελματικών κα) που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα.

Συμμετοχή στις πολιτιστικές δράσεις (όλα τα σχολεία)

 1. Στις πολιτιστικές δράσεις και τις άλλες παράλληλες δράσεις της Περιφερειακής Μαθητιάδας μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/τριες όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Ηπείρου.
 2. Τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Μαθητιάδας Ηπείρου, μπορούν να συμμετέχουν με μια ομάδα χορού (μοντέρνου ή παραδοσιακού), μουσικής, τραγουδιού ή σύντομου θεατρικού δρώμενου. Επίσης μπορούν να εκθέσουν πολιτιστικά έργα που δημιουργήθηκαν από μαθητές τους.
 3. Τα σχολεία πρέπει να δηλώσουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στην ιστοσελίδα της  Περ/κης Δ/νσης Εκπ/σης μέχρι και την Παρασκευή 07 Απριλίου 2017.
 4. Ο χρόνος της συμμετοχής κάθε σχολείου και ο αριθμός των έργων που θα εκτεθούν θα προσδιοριστούν σύμφωνα με την τελική συμμετοχή των σχολείων από τους υπεύθυνους Πολιτισμού της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 5. Ένα σχολείο μπορεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές δράσεις αν θέλει έως και δύο ημέρες  (μία ημέρα στο Πανηπειρωτικό στάδιο και μία ημέρα στη Λιμνοπούλα).

Επισκέψεις σχολείων (όλα τα σχολεία)

 1. Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηπείρου μπορούν να επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα με ημερήσια εκδρομή.
 2. Τα σχολεία που θα επισκεφθούν την Περιφερειακή Μαθητιάδα μπορούν είτε να παρακολουθήσουν αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα, είτε να συμμετέχουν τα ίδια σε κάποια από αυτά (εργαστήρια πολιτισμού, παραολυμπιακές δράσεις κ.α)
 3. Επίσης μπορούν οι επισκέπτες μαθητές και οι συνοδοί τους να συμμετέχουν σε κάποια από τα ολυμπιακά αθλήματα εκτός συναγωνισμού στις Δράσεις Κοινού, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος στα γήπεδα.

Διαδικαστικά θέματα

 • Τα σχολεία που θέλουν να συμμετάσχουν στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις ή απλά να παρακολουθήσουν τα δρώμενα της Μαθητιάδας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται:

στην Υ.Α. 33120/ΓΔ4/28-2-2017, άρθρο 7 και

στην Υ.Α. 190677/Δ5/2016

 • Εναλλακτικά μπορούν να προγραμματίσουν ημερήσια εκδρομή και να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
 • Όλες οι υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων και τα  Α.Δ.Υ.Μ. των μαθητών που θα συμμετάσχουν και θα μετακινηθούν θα κρατηθούν στο σχολείο με ευθύνη του/της  Διευθυντή/τριας. Ο αρχηγός αποστολής θα έχει μαζί του καταστάσεις των ανωτέρω εις διπλούν με την υπογραφή- βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου.

Πληροφορίες

 • Για θέματα έγκρισης και διαδικαστικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου στην κ. Ζάραγκα Αλεξάνδρα τηλ.:2651083892fax: 2651083974, e-mail:   mail @ ipeir . pde . sch . gr
 • Για θέματα συμμετοχής σε αθλήματα στην κ. Δραγατάκη Σταυρούλα τηλ. 6937558914, e-mail: stavrouladrag@yahoo.gr και πολιτιστικές δράσεις στην κ. Δούκα Χαρά τηλ.:6944257991, e-mail: charadouka@gmail.com
 • Για θέματα εθελοντών και εκδρομών σχολείων στον κ. Λώλη Κωνσταντίνο τηλ:6947207281, e-mail: lolischampion@gmail.com
 • Για θέματα που αφορούν την ιστοσελίδα στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου τηλ.: 2651083897 – fax: 2651083974, e-mail: michan@ipeir.pde.sch.gr