Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
Παναθηναϊκό στάδιο
Αρχαία Ολυμπία
Αφή Ολυμπιακής Φλόγας

 

 

Η ιστορία της Μαθητιάδας ξεκινάει το χειμώνα του 2001. Τη χρονιά εκείνη ένας εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, ο Δρ. Γεώργιος Γάλλος, επηρεασμένος από το σχολικό περιβάλλον και από τα προβλήματα των παιδιών (κυρίως του γυμνασίου) συνέλαβε την ιδέα να διοργανώσει μια εκδήλωση όπου ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ.

Η όλη διοργάνωση θα βασίζεται κύρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα αποσκοπεί στο να μάθει το μαθητή βιωματικά να αγωνίζεται και να ξεπερνάει τα προβλήματά του. Έτσι γεννιέται και το σύνθημα της Μαθητιάδας «ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ». Ο Γιώργος Γάλλος παρασύρει με τον αυθορμητισμό του και την πίστη του στο εγχείρημα όχι μόνο την σχολική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία, η οποία του συμπαραστέκεται σε μεγάλο βαθμό στο πολύ δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Η πρώτη εκδήλωση διεξάγεται το Μάιο του 2002 με την επωνυμία «Μαθητικές Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΠΡΩΤΗ 2002». Αρχικά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Η εκδήλωση στέφεται με απόλυτη επιτυχία και γεμίζει τους διοργανωτές με θάρρος για να προχωρήσουν παρακάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια διεξάγεται πάλι στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Παιδείας, με τη διαφορά όμως ότι ενώ το πρόγραμμα αυτό στη συνέχεια σταμάτησε, η Μαθητιάδα συνέχισε την πορεία της ασταμάτητα να διεξάγεται κάθε Μάιο και τα επόμενα χρόνια, έως σήμερα, με αποκορύφωμα την αναγνώριση της προσφοράς της με τη νομική θεσμοθέτησή της από τη Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2009.

Στο πέρασμα των ετών άλλαξαν πολλά. Παράλληλα με τις αθλητικές εκδηλώσεις της Μαθητιάδας αναπτύχθηκαν και άλλες εκδηλώσεις όπως πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και προσφάτως επιστημονικές. Ο αριθμός επίσης των συμμετεχόντων αυξήθηκε. Τα 15 συμμετέχοντα Γυμνάσια του 2002 της Βόρειας Ελλάδας αυξάνονται σταδιακά και ανέρχονται πλέον στα 100 με συμμετοχές από όλους τους νομούς της Ελλάδας και 60 χώρες του εξωτερικού. Η ολιγομελής εκτελεστική επιτροπή του 2002 φτάνει σήμερα τα 200 άτομα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποδεδειγμένα, από τότε έως και σήμερα, συμβάλει στη δημιουργική συνεργασία της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και αναπτύσσει ένα δυναμικό εθελοντικό κίνημα χωρίς ημερομηνία λήξης. Οι 70 εθελοντές του 2002 υπερβαίνουν σήμερα τους 800. Βασικός πρωταγωνιστής παραμένει πάντα η μαθητιώσα νεολαία, η οποία όπως και από πολλές αναφορές διευθυντών σχολείων και συνοδών προκύπτει ότι «παίρνει πράγματα που εμείς όλη τη χρονιά είναι δύσκολο και αμφίβολο αν θα μπορέσουμε τους τα δώσουμε στο σχολείο».