«ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ : Επιλέγω ΕΠΑ.Λ.-Νέες προοπτικές»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

photo pediek

Σύντομη περιγραφή της εκδήλωσης

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών συνδιοργανώσανε με επιτυχία διημερίδα εκδηλώσεων, με θέμα: «Επιλέγω ΕΠΑΛ – Νέες προοπτικές» που  πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) του Δήμου Ιωαννιτών, στις 29 και 30 Μαρτίου 2018.

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν η ανάδειξη και δημοσιοποίηση των νέων δυνατοτήτων και προοπτικών  των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου.

Στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημ. Χατζής»  εκτέθηκαν έργα  μαθητών που φοιτούν  σε ΕΠΑΛ και σε Ε.Κ. της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

 Οι ως άνω εκδηλώσεις απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε αποφοίτους Λυκείων, σε εκπαιδευτικούς κ σε γονείς μαθητών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρονται στους μαθητές/τριες των Επαγγελματικών Λυκείων  καθώς και για το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας».

Απευθυνόταν επίσης σε κοινωνικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της μαθητείας.

Η επίσκεψη των μαθητών στην έκθεση έγινε με προγραμματισμένα ραντεβού. Έτσι υπήρχε συνεχή ροή και πλήρη ενημέρωση των μαθητών τόσο για τις προοπτικές των ΕΠΑΛ, από τους υπευθύνους του ΚΕΣΥΠ Ιωαννίνων , όσο και για το Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας, από τον Υπεύθυνο Μαθητείας Μπέλλο Χρήστο.

Ομιλητής την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων (Πέμπτη 29 Μαρτίου  2018 και ώρα 19:00), στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δημήτριος  Μπαξεβανάκης,  ο οποίος ανάπτυξε το θέμα: «Εξελίξεις στην παιδεία - προοπτικές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» . Αναφέρθηκε στο σύνολο των θεσμικών αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών με την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ.

Αναλυτική  αναφορά έκανε ο κ. Μπαξεβανάκης στο πρόγραμμα Μαθητείας, το οποίο συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, παρέχει στους μαθητευόμενους αμοιβή (75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου) και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και τέλος οδηγεί σε εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Την έκθεση επισκέφτηκαν η Υφυπουργός Παιδείας κα Τζούφη,  ο  Βουλευτής Ιωαννίνων κος Στέφος , ο Διευθυντής Επαγγελματικής εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ κος Μουστάκας Γεώργιος, Δήμαρχοι και αιρετά μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, εκπρόσωποι φορέων ΝΠΔΔ και Επιμελητηρίων, εκπρόσωπος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,  η Διευθύντρια και στελέχη του ΚΠΑ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων κα Τσόγκου Παρασκευή , ο  Διευθυντής και στελέχη του ΙΕΚ Ιωαννίνων,  καθώς και  Διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και γονείς .

Το διήμερο εκδηλώσεων είχε μεγάλη επιτυχία  και σε αυτό συνέβαλε η άριστη συνεργασία διοργανωτών και συμμετεχόντων σχολείων (Διευθυντών- καθηγητών –Μαθητών του: 1ου , 2ου , 3ου ,  6ου ΕΠΑΛ, του 1ου  και 2ου  Ε.Κ.  του Ε.Ε.Ε.ΕΚ  Ιωαννίνων ) .

Ο  Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων επισκέφθηκε τις πρωινές ώρες της  29ης  Μαρτίου 2018 , τα ΕΠΑΛ και το 1ο και 2ο Ε.Κ. της πόλης των Ιωαννίνων, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιώργο Μουστάκα, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού και τον Δ.Ε. Μιχάλη Ράπτη , όπου είχε συζήτηση με Διευθυντές, εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες για διάφορα προβλήματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για την Μαθητεία και γενικότερα για την προσπάθεια υποστήριξης και αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

 Φωτογραφίες

1

 Βίντεο

ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

 Α ΜΕΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Β ΜΕΡΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ