Σκεφτόμαστε για/με τα παιδιά

10-02-2021 Υλικό Σεμιναρίου

 

  1η Διάλεξη (11 Νοεμβρίου 2020)   Συγκρούσεις Εφήβων – Γονέων  Παρουσίαση Βίντεο
  2η Διάλεξη (17 Δεκεμβρίου 2020)  Bullying - Επιθετικότητα. Εμείς και οι άλλοι…   Παρουσίαση Βίντεο
  3η Διάλεξη (14 Ιανουαρίου 2021)   Πρώιμες Σχέσεις - μοντέλα σχέσης. Προσεγγίζοντας το σχεσιακό ζητούμενο στη μάθηση  Παρουσίαση  Βίντεο
  4η Διάλεξη (04 Φεβρουαρίου 2021) Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα  Παρουσίαση    Βίντεο
  5η Διάλεξη (25 Φεβρουαρίου 2021) Παιδιά αντιμέτωπα με συνθήκες φτώχειας, κοινωνικής αποστέρησης, πολέμου και προσφυγιάς. Η εμπειρία από το ΚοΚεΨΥΠΕ Ιωαννίνων  Παρουσίαση Βίντεο
  6η Διάλεξη (18 Μαρτίου 2021) Η Μονάδα της Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση  Παρουσίαση 1, 2, 3 Βίντεο
  7η Διάλεξη (15 Απριλίου 2021) Η ικανότητα να λέμε όχι...
  8η Διάλεξη (13 Μαΐου 2021) Συζήτηση Περιστατικών 
  9η Διάλεξη (20 Μαϊου 2021)   Εφηβεία και covid19    
10η Διάλεξη (27 Μαϊου 2021) Κλείσιμο    

Πρόγραμμα Ομιλιών - Ομιλητών 

Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε εξ αποστάσεως σεμινάρια

 Αγαπητοί συνάδελφοι/σες,

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπ/κού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου, διοργανώνουν σεμινάριο που αναφέρεται  σε σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την προσαρμογή και τις σχέσεις στο σχολικό περιβάλλον λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το σεμινάριο με τίτλο «Σκέψεις και προ(σ)κλήσεις. Σκεφτόμαστε για/με τα παιδιά…» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα γίνει διαδικτυακά και θα έχει διάρκεια 30 ωρών, δέκα  τρίωρες διαλέξεις με βάση το πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

Στόχοι  του σεμιναρίου είναι:

- Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ψυχική υγείας, προσαρμογής των μαθητών και σχέσεων στο χώρο του σχολείου.

- η συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στον ψυχισμό και διαπερνούν τις σχέσεις μεταξύ μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

- η ολιστική θεώρηση και κατανόηση διαστάσεων των ανθρωπίνων σχέσεων που διαπερνούν αναπόφευκτα τις σχέσεις και εμπειρίες που αφορούν στο σχολικό πλαίσιο.

Υπάρχει η δυνατότητα για συμμετοχή 150 εκπαιδευτικών και η κατανομή θα γίνει 50% σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και 50% σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας. Σε περίπτωση συγκέντρωσης μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων θα γίνει κλήρωση και από κάθε σχολείο θα επιλεγεί  ένας εκπαιδευτικός.

 Στους εκπαιδευτικούς θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν το 90% των διαλέξεων.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/W8qR9d1cBn6usmPh6 έως την Παρασκευή 30/10/2020 και ώρα 12:00.

Όσοι επιλεγούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση email που έχουν δηλώσει στην αίτηση τους. 

Με τιμή

Ο Περιφερειακός Διευθυντής

 

Κωνσταντίνος Καμπουράκης

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο (ομάδες συζήτησης) διάρκειας 30 ωρών με τίτλο «Σκέψεις και προ(σ)κλήσεις. Σκεφτόμαστε για/με τα παιδιά…». Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Σκοπός αυτών των ομιλιών-συζητήσεων είναι η «συνάντηση» εκπαιδευτικών και ειδικών ψυχικής υγείας. Οι συζητήσεις θα αφορούν επίκαιρα ζητήματα που συχνά απασχολούν εκπαιδευτικούς και γονείς. Πρόκειται για αυτά για τα οποία μιλάνε οι γονείς στις συναντήσεις τους με τους εκπαιδευτικούς ή οι γονείς μακριά από τους εκπαιδευτικούς, με έναν ασυνείδητο αυτοματισμό ως κάτι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μοιραστούν, ως κάτι που φέρει ενοχή και ντροπή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι σκέψεις για τον άλλον είναι σκέψεις για τον εαυτό μας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε εμείς καθορίζει το πώς βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας. Άρα, δεν μπορεί παρά αυτές οι συναντήσεις με σκοπό να μιλήσουμε για ζητήματα που μας απασχολούν στο χώρο του σχολείου να αφορούν τη σκέψη για εμάς τους ίδιους.

Σας καλούμε να συμμετέχετε σε αυτή τη σειρά ομιλιών ελπίζοντας να προσφέρει θεωρητικές προσεγγίσεις και ερμηνείες που θα μας επιτρέψουν να σκεφτούμε μαζί για μια σειρά από θέματα που προκύπτουν στο πλαίσιο του σχολείου και αφορούν στην οικογένεια και στην ανάπτυξη των παιδιών. Όλα αυτά σαφώς διαμεσολαβούν και διαμεσολαβούνται από τη σχέση μας μαζί τους, τη σχέση τους μαζί μας. Οι εμπειρίες μας από το χώρο εργασίας είναι αναπόδραστα συνυφασμένες με το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας. Είμαστε εμείς που νοηματοδοτούμε την εμπειρία και μέσα από ψυχικές διεργασίες είναι αυτή η νοηματοδότηση που θα επηρεάσει και την εμπειρία των παιδιών μας. Το πώς εμείς βλέπουμε τα παιδιά – μαθητές είναι συνυφασμένο με το πώς βλέπουν αυτά τον εαυτό τους. Στόχος είναι το μοίρασμα βασικών πληροφοριών για την κατανόηση ψυχοκοινωνικών θεμάτων, η συζήτηση εμπειριών και η σημασία παρεμβάσεων, η νοηματοδότηση του ρόλου μας και η σημασία της επαφής με την πραγματικότητα αλλά προτίστως η αντοχή στη ματαίωση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι «συναντήσεις» αυτές θα ενισχύσουν τη συνεργασία εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας και θα δημιουργήσουν έναν «κοινό χώρο» ανάπτυξης και ανταλλαγής εμπειριών. Η συνέχιση του κύκλου επιμόρφωσης με θεματικές που θα προτείνουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα δώσει τη δυνατότητα συνέχειας σε μια επιμόρφωση που θα αφορά στους εκπαιδευτικούς, προσωπικά, αλλά και στο πλαίσιο της εμπειρίας τους με τους μαθητές καθώς και στους γονείς και τελικά σε όλους μας, υπό μια οπτική προσωπικής ανάπτυξης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου, κο Κωνσταντίνο Καμπουράκη, για τη δεκτικότητα και την έγνοια για έναν κύκλο ομιλιών που «ακουμπούν» στις ανάγκες των εκπαιδευτικών και συναντούν τις ανάγκες των μαθητών με την προσδοκία να αφουγκραστούν τις συχνά άρητες ή αμυντικά διατυπωμένες ανάγκες των γονέων.

 

Ευαγγελία Καραγιάννη-Καραγιαννοπούλου

(ΜA, PhD, CPsychol, AFBPsS)

Καθ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας

Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Κωνσταντίνος Κώτσης

Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής

Τμήμα Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

  1. Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, 18.30: “Συγκρούσεις Εφήβων – Γονέων”, κ. Λήδα Αναγνωστάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
  2. Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020, 18.30: “Bullying – Επιθετικότητα. «Εμείς και οι άλλοι»”, κ. Θ. Γιοβαζολιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης  
  3. Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, 18.30: “Πρώιμες Σχέσεις, μοντέλα σχέσης με τον άλλο και μάθηση”, κ. Τζούλια Κούλλουρου, Παιδοψυχίατρος, Γ.Ν.Ι. Γ. Χατζηκώστα 
  4. Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021, 18.30: “Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα”, κ. Παναγιώτης Λιανός, Διδάκτωρ, ΕΚΠΑ
  5. Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, 18.30: “Παιδιά αντιμέτωπα με συνθήκες φτώχειας, κοινωνικής αποστέρησης, πολέμου και προσφυγιάς. Η εμπειρία από το ΚοΚεΨΥΠΕ Ιωαννίνων”, κ. Ν. Τζιάκης, Παιδοψυχίατρος, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ιωαννίνων
  6. Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 18.30: “Η Μονάδα της Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση”, κ. Π. Πετρίκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Π.Ι.
  7. Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 18.30: “Η ικανότητα να λέμε όχι...”, κ. Ε. Λιγνού, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων
  8. Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021, 18.30: “Συζήτηση Περιστατικών”, κ. Ε. Καραγιαννοπούλου, Καθηγήτρια, Π.Ι. – Κ. Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής , Π.Ι. 
  9. Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, 18.30: “Εφηβεία και covid19”, κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
  10. Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021, 18.30: Κλείσιμο, κ. Ε. Καραγιαννοπούλου, Καθηγήτρια, Π.Ι. – κ. Κ. Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Π.Ι. – κ. Κ. Καμπουράκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.