Προσφυγικό

11/12-03-2024 «Εκπαιδευτικές Ημερίδες»

  • Γράφτηκε από τον/την Super User
  • Κατηγορία: Προσφυγικό
  • Εμφανίσεις: 45

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ και τη UNICEF, πραγματοποίησαν ημερίδες στην Πρέβεζα και στα Ιωάννινα, στις 11 Μαρτίου και 12 Μαρτίου 2024 αντίστοιχα, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.ΥΕ.Π.).

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

ΗΜΕΡΙΔΑ 11-3-2024, ΠΡΕΒΕΖΑ

Η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή βρήκε φωτεινό προσανατολισμό με τη διοργάνωση της ημερίδας με τίτλο "Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων. Από την ένταξη στη συμπερίληψη", που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, στις 11 Μαρτίου 2024 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, τη ΔΙΠΕ Πρέβεζας, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘΑ, και τη UNICEF,  με στόχο τη βοήθεια των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της ποικιλομορφίας και των προβλημάτων των παιδιών προσφύγων κατά την έλευσή τους στις εκπαιδευτικές δομές, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός χαρούμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης για αυτά.

Οι προσκεκλημένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ60 και ΠΕ70 των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙ.ΠΕ.) Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα, συμμετέχοντας ενεργά σε μια πολύπλευρη συζήτηση και επιμόρφωση πάνω στο θέμα.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, κ. Ιωάννης Κατσαρός, η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, κ. Μαρίνα Μπέση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Αργυρός, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γεώργιος Ζυγούρης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς, ο Υποδιοικητής της Δομής Προσφύγων Φιλιππιάδας, Θεόδωρος Βουλιστιώτης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Ηλίας Μιχάλης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια, με στόχο την ενσυναίσθηση και την αποτελεσματική συμπερίληψη στο ελληνικό σχολείο των προσφύγων και μεταναστών. Η επιμορφωτική ημερίδα συντονίστηκε από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρέβεζας Αικατερίνη Νταμάνη (ΠΕ60), Σοφία Πασσά (ΠΕ70) και Χαράλαμπο Νταλάκα (ΠΕ70), ενώ παρευρέθηκαν και σημαντικοί ομιλητές όπως η κα. Αλτουχόβα Γκαλίνα από το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, και ο κ. Σιμόπουλος Γεώργιος από την UNICEF και η κ. Σοφία Βλάχου ΣΕΠ Φιλιππιάδας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο υποστήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της κατανόησης της ποικιλομορφίας και των προβλημάτων των παιδιών προσφύγων και την ανάδειξη της ανάγκης για δημιουργία ενός χαρούμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης γι' αυτά. Επίσης είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων μέσω ποικίλων διδακτικών προσεγγίσεων.

Προσφυγικό - Ημερίδα Πρέβεζα

« »

ΗΜΕΡΙΔΑ 12-3-2024, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ και τη UNICEF, πραγματοποίησε ημερίδα που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στο 9ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Συμπερίληψη Μαθητών/τριών με Προσφυγικό Υπόβαθρο».

Σε αυτήν συμμετείχαν: η κ. Μαρίνα Μπέση, Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, η κα. Αλτουχόβα Γκαλίνα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, ο Διευθυντής του στο 9ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Αθανασάκης Νικόλαος, η κα. Σακελλαροπούλου Ευδοξία Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70, η κα. Ντόκα Αγλαϊα Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70, οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ): κ.κ. Μαρινίδου Μαρία, Μακρή Δήμητρα, Ζήνδρου Χρυσάνθη, Κάτσενου Λευκοθέα, Μάντζιου Όλγα, Κατσούλη Λαμπρινή, και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.ΥΕ.Π.).

Την εισήγηση και το βιωματικό εργαστήριο παρουσίασε η κα. Αλτουχόβα Γκαλίνα Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ.

Οι δύο ημερίδες αποδείχθηκαν επιτυχημένες, παρέχοντας στους συμμετέχοντες ένα πλούσιο περιεχόμενο γνώσεων και εμπειριών, μεθοδολογία και τρόπους διδασκαλίας για τη συμπερίληψη παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο στην εκπαίδευση.

Προσφυγικό - Ημερίδα Ιωάννινα

« »

 

30-01-2024 «Ημερολόγιο Δράσεων των Συντονιστριών Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού Ιωαννίνων»

  • Γράφτηκε από τον/την Super User
  • Κατηγορία: Προσφυγικό
  • Εμφανίσεις: 54

 Όπως γνωρίζετε, η επιτυχής ένταξη μαθητών/τριών με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο περιλαμβάνει την ισότιμη συμμετοχή τους σε κάθε έκφανση της κοινωνίας με αλληλοσεβασμό στα διαφορετικά πολιτισμικά πρότυπα, κοινωνική αποδοχή, αλλά και αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη.

Στο πλαίσιο της επιτυχούς ένταξης στην κοινωνία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, που φοιτούν σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ του Αστικού Ιστού της πόλης των Ιωαννίνων, η ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου και οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) Αστικού Ιστού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνδιοργανώνουν μηνιαίες δράσεις με στόχο την συμπερίληψη των παιδιών αυτών και την προώθηση του εθελοντισμού, προκειμένου να συμβάλλουν στην ομαλή ένταξή τους, τόσο στο σχολικό χώρο όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα των μηνιαίων δράσεων θα υλοποιηθεί το σχολικό έτος 2023-24, κυρίως απογευματινές ώρες, κατόπιν  συνεννόησης των ΣΕΠ με τους εμπλεκόμενους  φορείς. Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου εθελοντικά, εκτός σχολικού ωραρίου, έχουν την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους μαθητές με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο, κατόπιν γονικής έγκρισης και σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση του σχολείου και τους ΣΕΠ του Αστικού Ιστού Ιωαννίνων.

Η κατανόηση αφενός του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της  κοινωνίας, που υποδέχεται τους πρόσφυγες, και αφετέρου η διάχυση των δικών τους βιωμάτων μέσα από μια σειρά δράσεων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα και γίνονται γέφυρα για την αρμονική επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινωνίας και κατ’ επέκταση είναι καθοριστικές για τις σχέσεις που δημιουργούνται.

Για αυτό το σκοπό έχει σχεδιαστεί το ακόλουθο μηνιαίο ημερολόγιο δράσεων, το οποίο παρακαλείστε να κοινοποιήσετε στους μαθητές και στους καθηγητές σας, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν:

Α/Α

ΜΗΝΑΣ

ΔΡΑΣΗ

1

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Επίσκεψη και συμμετοχή στο Εικαστικό Εργαστήρι «Ρόδα» του Δήμου Ιωαννιτών

2

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Επίσκεψη και συζήτηση των μαθητών στην Περιφέρεια Ηπείρου  και στο Δήμο Ιωαννιτών

3

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Επίσκεψη και συμμετοχή στο Χορευτικό του Δήμου Ιωαννιτών

4

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων & σε Δημόσιο  ΙΕΚ

5

ΜΑΪΟΣ 2024

Επίσκεψη σε Μουσεία των Ιωαννίνων

6

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

Τουρνουά Ποδοσφαίρου

Επιφυλασσόμεθα για την όποια αλλαγή των μηνιαίων δράσεων λόγω  υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων φορέων, για την οποία τα σχολεία θα ενημερωθούν  άμεσα από τους ΣΕΠ.

ΔΡΑΣΕΙΣ 2024

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ και τη UNICEF, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στο 9ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Συμπερίληψη Μαθητών/τριών με Προσφυγικό Υπόβαθρο», με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (Δ.ΥΕ.Π.),

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 -12-03-2024 - Άλλες Δράσεις

Προσφυγικό - Ημερίδα Ιωάννινα

« »

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 - Επίσκεψη και συμμετοχή στο Χορευτικό του Δήμου Ιωαννιτών

Προσφυγικό - Επίσκεψη και συμμετοχή στο Χορευτικό του Δήμου Ιωαννιτών

« »

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024 - Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου

Προσφυγικό - Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου

« »

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024 - Επίσκεψη στο Δήμο Ιωαννιτών

Προσφυγικό - Επίσκεψη στο Δήμο Ιωαννιτών

« »

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 - Επίσκεψη στο εικαστικό εργαστήρι «ΡΟΔΑ» του Δήμου Ιωαννιτών

Προσφυγικό - Επίσκεψη και συμμετοχή στο Εικαστικό Εργαστήρι «Ρόδα» του Δήμου Ιωαννιτών

« »

 

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α) ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023 - Ένταξη μαθητών σε σχολικές μονάδες (2ο και 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων)

Β) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023 - Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

« »