ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ-ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ - ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΟΥ   ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ  09:00 π.μ. - 12:00 μ.μ.          ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

11-02-2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 1η Φεβρουαρίου 2019 ημέρα Παρασκευή , πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση-Ημερίδα- για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.- Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ» των Διευθυντών ΕΠΑΛ και Ε.Κ. των ΠΔΕ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και των Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας και Λευκάδας , στην αίθουσα του πολιτιστικού χώρου «Δημ. Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και την αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή του συγχρηματοδοτούμενου έργου.

Στις εργασίες παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η Υφυπουργός Παιδείας κα Μ. Τζούφη, ο κος Θ. Κοτσυφάκης πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» και η Περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου κα Φωτεινού Αγγελική. Αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά για τη σταθεροποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, έπειτα από το σοβαρότατο πλήγμα που δέχθηκε από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμαναν πως από το 2015 και έπειτα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιστροφή της κατάστασης και την κανονικοποίηση μιας σειράς χρόνιων στρεβλώσεων, με γνώμονα την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση.

Τονίστηκε επίσης πως η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα, αλλά και πεδίο εφαρμογής πολιτικών με σαφές κοινωνικό πρόσωπο. Ένα πεδίο που κατά το παρελθόν οδηγήθηκε συστηματικά στην απαξίωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση του 2013, η οποία προέβλεπε την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων και τη διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών, ( 52 στην Ήπειρο ) αποδυναμώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό και στερώντας από τους μαθητές την πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία.

Έγινε επίσης αναφορά για τα βήματα στήριξης των ΕΠΑΛ, στα επαγγελματικά δικαιώματα  των αποφοίτων  τους και του Μεταλυκειακού έτους, στην πρόσληψη ψυχολόγων, στην ποιοτική αναβάθμιση των ΕΠΑΛ  και στην αύξηση των μαθητών ΕΠΑΛ στην Ήπειρο κατά 10 %. στην αύξηση του αριθμού των Μαθητευομένων του Μεταλυκειακού  έτους Μαθητείας και τα οφέλη που έχουν αυτοί.

Την ημερίδα χαιρέτισε επίσης η κα Τσίλη Βούλα Πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών.

Παρευρέθηκαν επίσης στην ενημερωτική συνάντηση ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κος Ανανιάδης Παναγιώτης, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κος Κωνσταντόπουλος Κων/νος, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας   κος Δημητρίου Χρηστος,   Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου των ΠΕΚΕΣ , προϊστάμενοι ΔΔΕ Ηπείρου κ Δυτικής Μακεδονίας Κέρκυρας και Λευκάδας Δ/ντες ΕΠΑΛ , Ε.Κ. , εκπαιδευτικοί και γονείς .

Στις εργασίες μίλησαν στελέχη από το «ΝΟΗΣΙΣ» , από το ΙΕΠ , Πανεπιστημιακοί Καθηγητές , Ψυχολόγοι , Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές ΕΠΑΛ.

Το «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.- Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ » περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών, στη δημιουργία δικτύων υποστήριξης καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις. Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και είναι φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια. Αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου, περιορίζοντας τις κοινωνικές ανισότητες και συνυπολογίζοντας την ανάγκη συνεχούς εναρμόνισής της με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Βίντεο - Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ