13-09-2021 Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς!

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια ημέρα γιορτής για την εκπαίδευση. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα θα ήθελα να καλωσορίσω τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τους γονείς τους καθώς και τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς  και να ευχηθώ σε όλους υγεία, δύναμη και μια σχολική χρονιά γεμάτη δημιουργία, αισιοδοξία και πρόοδο.

Ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα για τους μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Δημοτικού αλλά και για τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στο Νηπιαγωγείο. Σας υποδεχόμαστε με μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά και θα φροντίσουμε μαζί με τους  δασκάλους  αλλά και τους συμμαθητές σας, το σχολείο να γίνει για εσάς  η δεύτερη μεγάλη οικογένειά σας. Το σχολείο να αποτελέσει πέρα από χώρος μάθησης και πηγή πληροφοριών και χώρος έμπνευσης και χαράς.

Σκοπός μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν θα είναι μόνος. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τα στελέχη της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί, και η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργαζόμαστε ώστε κάθε σχολική χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, πιο γόνιμη πιο δημιουργική.

Η φετινή χρονιά, θα είναι πραγματικά, ξεχωριστή, με πολλές καινοτομίες στο νέο σχολείο. Κάθε τετράχρονος μαθητής θα έχει θέση στα νηπιαγωγεία μας που ενισχύονται με δραστηριότητες στα Αγγλικά, ενώ ξεκινά και η καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας με νέες θεματικές που στόχο έχουν να εφοδιάσουν εσάς, τους μαθητές μας, με δεξιότητές ήπιες, ψηφιακές, δεξιότητες ζωής και τεχνολογίας. Εφόδια που θα σας είναι χρήσιμα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα».

Επιπλέον, από φέτος στην Περιφέρεια μας θα λειτουργήσουν ένα Πειραματικό Νηπιαγωγείο, ένα Πρότυπο Γυμνάσιο, ένα Μουσικό Σχολείο και ένα Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο. Ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή 123 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουμε να  ενισχύουμε τα σχολεία μας με νέους εκπαιδευτικούς.  Στην Περιφέρεια Ηπείρου διορίστηκαν 207 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, 265 αναπληρωτές γενικής εκπαίδευσης και 318 αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη σε λειτουργικά κενά.  Παράλληλα, συνεχίζονται οι οριζόντιες επιμορφώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, σε ψηφιακά εργαλεία και στα εργαστήρια δεξιοτήτων, ενώ προχωρούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεξιοτήτων - εξοπλισμού/υποδομών - υπηρεσιών.

Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους εκπαιδευτικούς μας, που σε δύσκολες αναμφίβολα συνθήκες, λόγω της πανδημίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, εργάστηκαν με ευσυνειδησία, προσαρμόστηκαν σε νέα απαιτητικά δεδομένα διδασκαλίας και με αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκαν στο παιδαγωγικό τους ρόλο. Σας διαβεβαιώνω πως όντας το μεγαλύτερο διάστημα του εργασιακού μου βίου μάχιμος εκπαιδευτικός, γνωρίζω καλά τον πολύπλευρο έργο που καλείστε να εκπληρώσετε, αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς σας και θα είμαι πάντα σύμμαχος σε κάθε προσπάθειά σας για ένα σύγχρονο, εξωστρεφές σχολείο, που επιδιώκει τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης, αμβλύνει τις ανισότητες, παρακάμπτει κοινωνικά στερεότυπα και προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές,  είτε προέρχονται από ευνοϊκά περιβάλλοντα, είτε ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Επειδή όμως και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει σε συνθήκες πανδημίας, θεωρώ χρέος μου να υπενθυμίσω την ανάγκη για απαρέγκλιτη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων προστασίας.  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα απλά και βασικά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό,  αερίζουμε τις αίθουσες, αποφεύγουμε να ανταλλάσσουμε αντικείμενα ή όταν το κάνουμε τα απολυμαίνουμε, αποφεύγουμε τις μεγάλες παρέες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας το προηγούμενο διδακτικό έτος έδειξαν αξιοζήλευτη υπευθυνότητα και ωριμότητα και είμαι σίγουρος ότι με τον ίδιο τρόπο θα συμπεριφερθούν και φέτος.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα θετικά στην εμβολιαστική διαδικασία, συμβάλλοντας στη θωράκιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Ευελπιστούμε ότι, όσοι συνάδελφοι/ισσες δεν έχουν εμβολιαστεί,  θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ούτως ώστε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό.

 Είναι αναγκαίο, όλοι μαζί συλλογικά και αλληλέγγυα, να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε και πάλι την κανονική μας ζωή. Στόχος είναι αυτή τη χρονιά τα σχολεία να λειτουργήσουν με δια ζώσης εκπαίδευση και πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτό.

Κλείνοντας σας εύχομαι και πάλι καλή σχολική χρονιά, με υγεία, δύναμη,  χαμόγελα και αισιοδοξία. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου θα είναι, όπως πάντα, αρωγός στην προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα στηρίζει αποτελεσματικά το έργο της.

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου

 

Κωνσταντίνος Καμπουράκης